FY FAEN SÅ DIGITAL!

Meta.Morf X – NETTUTSTILLING: FY FAEN SÅ DIGITAL!
October  17 – 31, 2020

Curatorial note by Zane Cerpina

FAEN NETTUTSTILLING

FY FAEN SÅ DIGITAL! forvandler den korona kansellerte FAEN-utstillingen til en interaktiv og eksperimentell opplevelse på nettet. I dette tredje FAEN Akademiet utforsker FAEN-kunstnere nye innovative måter å oversette fysiske, levende, interaktive og tverrfaglige kunstverk til det nye standardformatet for kunst i tider av korona: det digitale.

Mange kunstinstallasjoner er nå umulig for publikum å oppleve. Kunstverk i lukkede rom, fysiske og intime interaksjoner og gruppeopplevelser stemmer ikke overens med retningslinjene for sosial distansering og gjeldende helse- og sikkerhetsbestemmelser. FAEN-nettutstillingen tar utfordringen og utforsker alternativene.

Hvordan kan fysiske og interaktive kunstverk overføres til skjermen? Hvordan beholder det performative, live aspektet av verk når de blir satt på nettet? Hvordan bryte ut av grensene som er satt av digitale verktøy? Hvilken eksperimentering med disse verktøyene fører til nye og lekne oppdagelser? Hvordan kan tekst, bilde, video, 360-videoer og live streaming kombineres med fysiske kunstverk på en innovativ måte? Hvordan blande det digitale med det fysiske i sanntid?

FAEN-nettutstillingen er et resultat av en utforskende og eksperimentell tilnærming for å takle disse spennende spørsmålene. Den nye utgaven av FAEN-kunstverk eksperimenterer med ny teknologi og nye kunstformidlingsmetoder for bedre kunstopplevelser på nettet.

KUNSTVERK

Unnur Andrea Einarsdóttir’s The Darknet Spa er en guidet meditasjon gjennom anonym internett-surfing på Dark Web. Fra komforten i ditt eget hjem blir du tilbudt å forlate kroppen for å midlertidig bli ett med den fysiske infrastrukturen i våre globale nettverk.

Annike Flo’s s h i f t d i g i t a l er et performativt og scenografisk eksperiment som reagerer på pandemien vi er i, ved å knytte sammen våre digitale liv med mikrobene vi deler våre kropper og rom med. Kunstverket undersøker hvordan og hvor begynner vi å føle oss som metaorganismer?

Anja Malec’s No Strings Attached: en dyp tvil utforsker den tunge bruken av algoritmer i selvhjelpsapper og programvare som finnes online. Kunstverket leker med vår mentale tilstand når vi kjemper for perfeksjon i kjærlighetslivet. Ved å tilby et sett med dysfunksjonelle selvhjelpsverktøy, hjemsøker det datinglivet ditt.

Anne Cecilie Lie’s Intersected Waterbodies er en online videreføring av hennes kunstneriske forskningsprosjekt som kritiserer dyphavsindustrien. Intersected Waterbodies undersøker hvilke virkelige konsekvenser materialet og energien som ble brukt for å lage dette online kunstverket har på de allerede smertefullt utgravde jordoverflatene, havbunnen og utnyttet arbeidskraft.

ARRANGØRER

FAEN Akademiet er initiert og organisert av Zane Cerpina / TEKS – Trondheim Elektroniske Kunstsenter. FAEN Nettutstilling er en del av Meta.Morf X – Digital Wild, Kapittel II. Utstillingen er støttet av Norsk Kulturråd.