FAEN UTSTILLING 2019

FAEN UTSTILLING – UNG OG EKSPERIMENTELL

Kunstverk av de mest eksperimentelle unge
kvinnelige kunstnere i Norge!

Dato: 17.10 – 03.11.19
Sted: Atelier Nord, Olaf Ryes plass 2 (inngang Sofienberggata)

Sensorisk hjelm for et intimt møte med levende barkbiller? Darknet-spa som meditasjon? Scenografi laget i samarbeid med sopp? En kjærlighetshistorie mellom en kvinne og planten hennes? Eskorter som kunst? Clubbing for én? Kjærlighet i den digitale tidsalderen? FY FAEN SÅ BRA!

Kunstnere: Anja Malec (HR), Anne Cecilie Lie (NO), Annike Flo (NO), Natalie Seifert Eliassen (NO), dragongirl (Nikoline Ursin Erichsen) (NO), Renate Synnes Handal (NO) og Unnur Andrea Einarsdóttir (IS / NO).

Anja Malec’s mediekunstinstallasjon “No Strings Attached” utforsker fenomenet forelskelse og romantiske forhold i den digitale tidsalder. Natalie Seifert Eliassen’s performance og installasjon “MyBMB: My body is my business” representerer banebrytende kunstnerisk forskning med fokus på temaene skjønnhet og feminisme ved å ta for seg et stigmatisert yrke i Norge: sexarbeidere. Renate Synnes Handal’s videoinstallasjon “En annen partner” viser en annen type kjærlighetshistorie; her utforskes forholdet mellom en kvinne og en plante. Prosjektet kombinerer økoseksualitet sammen med Norges usynlige, utbredte sykdom: ensomhet. Anne Cecilie Lie’s biokunstverk “Intersecta” setter publikum sanselig inn i insektenes usynlige verdenen. Annike Flo’s “cocreat: e: ures: s h i f t” er et performativt estetisk eksperiment som søker å finne måter å koble maskiner, mennesker og sopp til en hybridøkologi. Unnur Andrea Einarsdóttir inviterer publikum inn i “The Darknet Spa” for å stille spørsmål ved hvordan teknologiene våre gjenspeiler de ødelagte delene av samfunnet vårt. dragongirl’s (Nikoline Ursin Erichsen) oppslukende lydreise “The Sentimental Club”, utfordrer den typiske sanseopplevelsen som tilbys i moderne klubbkultur ved å utforske dens voldelige virkeligheter og komplekse emosjonelle landskap.

FAEN AKADEMIET
FAEN-utstillingen på Atelier Nord er et resultat av FAEN Akademiet – et pilotprosjekt som støtter utviklingen av nye, eksperimentelle kunstverk gjort av unge kvinnelige kunstnere. FAEN Akademiet fokuserer på nyproduksjon av kunstverk fra idé til utstillingsklart arbeid gjennom nært samarbeid med FAEN-samarbeidspartnere.

INTERNASJONALT NETTVERK
FAEN Akademiet er inspirert av arbeidet til internasjonale kunstinstitusjoner som V2_ – Lab for the Unstable Media (Nederland), Kapelica Gallery (Slovenia) og Kontejner (Kroatia). Disse aktørene i feltet setter et betydelig fokus på kunnskapsoverføring mellom kunstnergenerasjoner og fokuserer på å skape muligheter for fremvekst av neste generasjons kunstnere.

NYE MULIGHETER
Ideen om FAEN Akademiet vokste frem av behovet for å tilby muligheter til kunstproduksjon og utstilling for unge kvinnelige kunstnere som arbeider med banebrytende kunst og tematikk. FAEN Akademiet har som mål å tilby et tverrfaglig, støttende og medtenkende miljø for å produsere eksperimentell kunst.

SAMARBEIDSPROSESS
FAEN Akademiet tilbyr unge kunstnere støtte og veiledning fra etablerte kunstnere og professjonelle på kunstfeltet. Kunnskapsoverføringen til unge kunstnere gis gjennom workshops, møter og veiledning av FAEN og med våre samarbeidspartnere.

6T6A2375

EKSPERIMENTELL KUNST
FAEN Akademiet fokuserer på eksperimentell kunst. FAEN Akademiet er for kunstnere som utforsker og utfordrer samtiden i samfunn, politikk, kultur, teknologi og økologi: kunst som inviterer publikum til å oppleve, stille spørsmål og reflektere over verden fra nye unike perspektiver.

Kunstnerne ble oppfordret til å teste og utfordre sine innledende konsepter gjennom dykke ned i uutforskede territorier. Gjennom kunstneriske metoder og nye medier har de utviklet og styrket sine ferdigheter og kunstneriske språk.

FAEN UTSTILLING
Til den første utgaven av FAEN Akademiet ble kunstnere valgt ut gjennom en Open Call lansert våren 2019. Over 70 kunstnere fra hele Norge søkte. Utstillingen på Atelier Nord viser de første resultatene av FAEN Akademiets pilotprosjekt. Den første puljen kunstnerne er i alder fra 21 til 36 og kommer fra Oslo, Trondheim, Bergen og Ås. Kunstverkene varierer veldig i medium og teknologier – fra bioart, installasjon, video, kunstnerisk forskning til lydkunst. De viser et bredt spekter av utforskning og eksperimentering med kunstneriske språk og medier.

FAEN UTSTILLINGEN og FAEN AKADEMIET er organisert og kuratert av Zane Cerpina / TEKS, i samarbeide med Atelier Nord, PNEK, BEK, i/o/lab, Notam og FeLT. FAEN-ekspertne er Kirsty Kross, Kristin Bergaust, Hege Tapio, Gyrid Nordal Kaldestad og Ståle Stenslie.